Saturday, November 15, 2014

Medication error


Bismillah,

Pergi kerja kena marah itu biasa.
Tapi pergi kerja dua hari. Dua hari hari berturut-turut kena marah itu luar biasa.

Tempias tekanan bos tu pasti terpalit kat anak buahnya.

Ini kisah minggu ni. Bos yang baru balik bercuti tiga minggu.
Balik-balik ada isu incident report! Oh no!

Selalunya isu incident report ni,masalah salah supply ubat yang sepatutnya.
Lagi besar isunya bila SN dah ter administer ubat tu pada patient.

Alasan yang tak boleh diterima
"Itu saja ubat yansaya nampak dalam fridge.. Jadi saya pun ambil dan bagi pada pesakit.."

Walaupun ubat itu bukan ubat yang sepatutnya untuk pesakit tersebut.

Ini isu replinine and hemofil.

Both are anti-haemophilia. But replinine is Factor 9 and hemofil is Factor 8.
Replinine for patient with hemophilia type B which is conginetal factor 9 deficiency.
Hemofil for patient hemophilia type B .

In conclusion both are for different indication. to know in deep, please go and read sendiri.
Sambung cerita, Alhamdulillah condition patient ok. No any adverse effects developed.

Tapi untuk kehadapan, please be careful.
# Pharmacist supply indented medications to staff nurse.

Clonidine tablets tak cukup!
When u find out our stock was not enuf.what u do?? teriang-iang lagi.

So now, we got two patient on this drug. How we are going to supply?
(we are no longger PRP.. u r pegawai now ady)


Apa lagi pinjam laaaa...

Call hosp cari mana yang boleh bagi pinjam.
Clonidine is KPK item.. so tak semua hospital ada simpan walaupun ubat ni murah ja..
Menguruskan stock, skill komunikasi untuk confidentkan hosp lain bagi pinjaman juga..
Sometimes challenging..

K la.. nak g buat TPN beg di HQE2.

1 comment:

  1. just read some of your entries. you inspire me. :D

    ReplyDelete

AIM TOWARDS THE END..

AIM TOWARDS THE END..