Tuesday, December 15, 2009

AKU YAKIN DENGAN ISLAM AGAMAKU

secara jujurnya ana pernah meragui tentang agama ISLAM.. ana mula berfikir bila ana form 1 sebab sekolah yang ana masuk tu agak 'islamic'. ana terdedah dengan banyak nilai islami. sejak itu ana terfikir "betul k agama ISLAM nie agama yang benar? macam mana kita taw yang ISLAM nie agama yang lurus padahal agama yang lain tu sesat?" persoalan ini ana pendamkan aje,ana tak tanya pun orang lain;kawan mahupun ustaz sebab ana tak nak fikir lagi. tapi pergolakan hati ana bermula kembali bila waktu form 2 sahabat ana mengutarakan soalan yang sama..ana makin ragu-ragu..benarkah ISLAM??. soalan yang sahabat ana tanya tu ana hanya mampu menjawab dengan senyuman..kerana ana pun keliru..tak ada hujah dan bukti untuk ana utarakan...ana makin keliru. tapi ana tetap dengan mendiamakan diri tanpa mencari persoalan..ana pun sedar semua agama menyuruh kearah kebaikan dan melarang segala kemungkaran. bagi ana semua agama baik, yang membezakan hanya amalan-amalan dalam agama tersebut..itulah fikiran pelajar form 2..
sekarang tiba persoalannya...mengapa ana boleh berfikir macam tu atau dengan jelas ana sangsi tentang ISLAM padahal seluruh keluarga ana ISLAM? dan tak mustahil perkara dan persoalan ini boleh berlaku kpd adik2 kita kan?? kalo antunna sumua di tanya apa yang antunna nak jawab? tak kan jawapan yang sama macam ana yang masih form 2 tue...
apa yang jelas dalam pandangan ana hal ini terjadi kerana kita hanya mewarisi ISLAM dari keluarga yang muslim,jadi kebanyakkan dari kita kurang menghargai nilai ISLAM dan IMAN yang diperoleh secara automatik.mereka hanya follow the flow..mereka tak tahu pun malah tak mengenali ISLAM tersebut. ISLAM bukan hanya agama dan pengangan tapi ialah panduan hidup muslim.. maklumat dalam AL-QURAN tak pernah manyalahi penemuan2 saintis,panduan di dalam nya relevan sepanjang zaman..ana yakin
 1. ISLAM mengajar kita tentang kpntingan masa. apa bila melaksanakan solat 5 waktu seorang muslim akan sentiasa alert dengan masa. kalo ana ma'zurah ana banyak lalai dan management masa ana berterabur..
 2. ISLAM gaya hidup sihat. ISLAM satu2nya gama yang melarang umatnya minum arak dan makan babi sejak awal2 lagi. sebab arak memabukkan dan manusia akan hilang kawalan akal dan melakukan prkara yang tidak sepatutnya. babi merupakan binatang yang kotor.
 3. ISLAM menggalakkan umatnya menjalinkan silaturrahim dengan berjemaah di surau atau masjid dan mengimarahkan rumahNYA. dengan itu ukuwah yang terjalin keranaNYA insyaAllah diberkati berbanding berjumpa dikedai kopi.
 4. ISLAM tidak tengok darjat. setiap manusia telah ditentukan jodoh,rezeki,dan ajal. setiap rezeki yang diberi sebenarnya ada hak orang lain bukan hak mutlak hamba tersebut.
 5. ISLAM tak pernah berlaku keraguan dalam urusan akidah,tetapi agama lain banyak sebenarnya kesangsian tentang kebenaran tentang JESUS dan asal usul BUDDHA serta banyak lagi.
oleh itu marilah kita mendalami ISLAM secara lebih mendalam jangan biarkan pertanyaan tanpa jawapan. banyak perkara yang kita tak tahu menjadi isu yang tak sepatutnya sedangkan kita tak sedar banyak yang kita tidak tahu.....
AKU YAKIN ISLAM AGAMAKU

2 comments:

 1. tamnbahlah dimana ana kekurangan...

  ReplyDelete
 2. masukkanlah ayat Al-quran pasal (islam)..barulah kita tulis berdasarkan fakta dapat dikonkritkn..

  ReplyDelete

AIM TOWARDS THE END..

AIM TOWARDS THE END..